Drugi vek – Milena Dravić, 1 i 2. deo

U svim antologijama, istorijama i analima našeg filma, u samom vrhu, zlatnim slovima upisano je ime Milene Dravić, prve, prave i neprikosnovene dame i zvezde jugoslovenskog i srpskog filma, umetnice koja je simbol sedme umetnosti na ovim prostorima.

Nedostižna je u svakom pogledu: i po načinu na koji je igrala u filmovima i po broju filmskih uloga i po osvojenim nagradama i priznanjima. Ona je vrhunska komičarka, neprevaziđena romantičarka, decentna tragetkinja i sve drugo što je u sebi podrazumevalo vulkanski jako kreativno jezgro iz koga su izlazile njene junakinje za sva vremena. Debitovala je 1959. godine u filmu "Vrata ostaju otvorena" i zaključno sa 1970. igrala u 33 celovečernja filma, dobila šest arena u Puli (dve zlatne i četiri srebrne), nagrade na festivalima u Veneciji i Taormini, postala evropski poznato ime...

U prvom delu emisije Milena Dravić govori upravo o tom zlatnom periodu svoje filmske karijere, o sasvim slučajnom ulasku u sedmu umetnost, o trenutku kad je shvatila da će postati glumica a ne balerina, odnosu prema ulogama i strahu da ne uleti u fah i ne izgubi dragi kamen koji joj je sudbina spustila u ruke.

U drugom delu, Milena Dravić govori o ulogama u filmovima crnog talasa i promenama koje su te uloge načinile u njenoj karijeri.

Takođe, fokus je na romantičnim komedijama "Nije lako s muškarcima", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", u serijalu Milana Jelića "Rad, Moj tata i Razvod na određeno vreme", za koje se obično misli da su lagan zadatak za glumca. Milena Dravić otkriva težinu te filmske zamke kao i detalje sa snimanja koji i te kako mogu da utiču na kvalitet glume.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, reditelj Andrea Lazić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво