Читај ми!

Vreme čuda, film

„Vreme čuda“ je jugoslovenski igrani film iz 1989. godine. Scenario za film su zajedno napisali Borislav Pekić i Goran Paskaljević po motivima Pekićevog istoimenog romana iz 1965. godine.

Selo Vitanija (po uzoru na selo koje se prema Bibliji nalazi nadomak Jerusalima gde je vaskrsao četvorodnevni Lazar), septembar 1945, Drugi svetski rat je tek završen. Nova revolucionarna vlast započinje borbu protiv narodnih običaja i verovanja te pokreće proces "isterivanja Boga". Seoska škola je izgorela u požaru, a vlasti provaljuju u seosku crkvu i isteruju popa. Jedan revolucionar se penje na crkvu i na krst kači zastavu KPJ. Ostali revolucionari kreče freske na zidovima. Međutim, nakon svakog pokušaja krečenja zidova, freske se čudom vraćaju. Komunisti ovaj čin doživljavaju kao kontrarevolucionarni akt. Ubrzo učitelj umire a u selu se pojavljuje stranac. Mladić koga niko ne poznaje dodiruje ruke preminulog učitelja na odru, i podiže ga iz mrtvih. Narod počinje da veruje da je u njihovo selo stigao Hristos i da čini čuda, a komunisti podizanja iz mrtvih proglašavaju kontrarevulucionarnim činom. Problem komunista sada predstavlja učitelj koji se podigao iz mrtvih, jer revolucija ne veruje u čuda. Dolazi do sukoba dve dogme: primitivnog tumačenja komunizma i hrišćanstva.

Uloge: Predrag Miki Manojlović, Dragan Maksimović, Danilo Bata Stojković, Mirjana Karanović, Svetozar Cvetković, Ljuba Tadić...
Režija: Goran Paskaljević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво