Читај ми!

Miris kiše na Balkanu, 14-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Rat se bliži kraju. Kod Blanki i Marka dolazi gost kojeg nisu očekivali-Miloš Ranković. On je teško bolestan i došao je samo da bi se raspitao o Rikinoj sudbini. U selu Grbavče komšija dolazi kod porodice kod koje Riki živi i govori im da se neka vojska približava selu i da moraju da se sklone. Svi kreću u zbeg, ali Riki odbija da krene. Nedugo zatim, odred ljotićevaca dolazi i Riki shvata da sumnjaju da je komunistički špijun. Jedan od ljotićevaca naređuje da je ubiju. Riki spašava jedan poručnik, nekada blagajnik u Narodnom pozorištu, koji sakriva Rikin pravi identitet. Miloš na samrti u suzama priznaje Marku da je samo Riki voleo i da žali što je barem još jednom neće videti. Vest o Miloševoj smrti stiže i do Riki. U Italiji, Didi se verila sa američkim inžinjerom Klifom Mortonom. Uskoro Didi, njen brat, Klara i Klif odlaze u Ameriku. Riki stiže u oslobođeni Beograd i odlazi kod Blanki i Marka. Tada saznaje da za smrt Buke i njene dece. Nekoliko godina kasnije, Blanki, Riki i Vera odlaze na sefardsko groblje u Sarajevu, na čijim ruševinama ne pronalaze groboe svojih najmilijih.

U glavnim ulogama Mirka Vasiljević,Aleksandra Bibić ,Siniša Ubović , Marija Vicković , Tamara Dragičević , Kalina Kovačević, Stefan Buzurović,Igor Damjanović i drugi

Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić
Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво