Читај ми!

Miris kiše na Balkanu, 12-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Bukin odlazak u bolnicu bio je neizbežan. U Beogradu Slavku nije pravo što su Marko i Blanki kod njega u stanu jer je Blanki Jevrejka. Marko iznerviran kada je to čuo, naprečac odlazi sa Blanki i iznajmljuje sobu u hotelu. Tu kratko borave i ubrzo prelaze u iznajmljeni stan. Isaka i njegovu suprugu, u Hrvatskoj, na svoje imanje prima zemljoposednik Martin,kome oni obećaju da će vredno raditi za njega ne bi li tako platili svoj boravak. Po povratku iz posete Buki u bolnici, njene sinove Leona i Kokija, sačekuje ustaška patrola i hapsi ih. Ta vest stiže i do Buke, ali je Nina uverava da će sve biti u redu. Nina dolazi kući i Škoro joj saopštava da su ustaše ubile Bukine sinove. Nina odlučuje da to ne kaže Buki ne bi li joj olakšala poslednje dane. Marko odlazi kod Riki u salon i priča joj o svemu što su proživeli on i Blanki. Zbog sigurnosti, Blanki nije poveo sa sobom. Kada je Marko otišao, Riki od Erne saznaje da je prijavljena policiji i da mora što pre da pobegne iz Beograda. Riki uverava Ernu da je naredba policije o prijavi svih Jevreja na Sajmištu prevara i da će ih Nemci odvesti u logor i tamo ubiti. Ipak, u jednom trenutku, umorna od skrivanja i bežanja, Riki odlučuje da ode na Sajam. Marko dovodi Blanki kod Riki ne bi li ona ubedila sestru od odlaska na Sajam. Iznenada dolazi Sanda Gašić, balerina koja je zamenila Riki u predstavi „Labudovo jezero" i predlaže joj da se skloni u stan njenog muža, visokog policijskog funkcionera, jer je Nemci tu neće tražiti. Riki teška srca pristaje. Sanda joj donosi hranu i pokušava da joj sredi lažna dokumenta za beg iz Beograda u selo Grbavče, kod njenih rođaka. Buka umire u bolnici. Klara u Italiji polako rasprodaje svoj nakit ne bi li prehranila decu. Njena kćerka Didi dobija posao u jednom restoranu. Marku i Blanki iznenada stižu gosti....

U glavnim ulogama Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.

Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić
Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво