Miris kiše na Balkanu, 9-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Porodica se tokom sedam dana žalosti za majkom, priseća svih zajedničkih trenutaka. Sedmog dana žalosti, nova generacija Salomovih okuplja se na Esterinom grobu i zavetuje da će se i u budućnosti uzajamno pomagati. Marko je zaprosio Blanki, ali pošto se njegova porodica protivi njihovom braku, Blanki na skromno crkveno venčanje ne poziva ni svoju familiju. Medeni mesec provode u Dubrovniku. Dolazi i 27. mart 1941. godine i u Beogradu počinju protesti protiv ulaska Srbije u Trojni pakt. Marko o tome saznaje od Riki sa kojom je razgovarao telefonom i odmah se sa Blanki vraća u Sarajevo. Nedugo zatim, veče pred bombardovanje Beograda, Riki šeta sa Draguom i govori mu da je zabrinuta zbog situacije u zemlji. U ranu zoru 6. aprila, počinje vazdušni napad nemačke avijacije. Dušan dolazi po Riki i izvodi je iz salona. Kad je bombardovanje prestalo, Dušan izvodi Riki iz skloništa i šalje je put Sarajeva. Put nije bio lak, ali Riki uspeva da stigne. U međuvremenu, Buka se veoma razbolela. Leon i Koki je neguju, a sestre pomažu koliko mogu. Škoro ponovo mora u vojsku i očajna Nina prati ga na voz. Marko dolazi do informacija da je na pomolu bombardovanje Sarajeva te zajedno sa Blanki, Riki i Ninom polazi u vikendicu na Ilidži. Buka ostaje u Sarajevu sa sinovima, jer je preslaba za put. Na pola puta Markova kola presreće razbijena vojska. Marka odvode nakon što su u kolima pronašli revolver u kojem nedostaje metak, a jedan vojnik u šumi je ubijen.

U glavnim ulogama Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Tamara Dragičević, Siniša Ubović, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.

Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić

Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво