Drugi vek – Nikola Rakočević

Na prošlogodišnjem Berlinskom festivalu zajedno sa još nekoliko mladih evropskih glumaca, zvanično je proglašen za filmsku zvezdu u usponu. I prvi je naš glumac sa tim zvanjem i priznanjem. Budućnost će pokazati koliko su mu zvezde naklonjene ali da zavisi od njega odavno bi pokazao da ume sve kao oni najveći.

Nikola Rakočević je glumac koji pojavom u kadru utiče na film i menja sve oko sebe. Već prva uloga u "Sinovcima" pokazala je kakav glumac leži u mladiću koji je paralelno sa srpskim vojnikom iz Prvog svetskog rata igrao mladog skinheda Novicu u "Šejtanovom ratniku" i u svega tri scene ostao upamćen kao da je bio glavni. Na tom liku biće bazirano "Šišanje" koje će mu doneti popularnost i nagrade, a on će nas u isto vreme osvajati ulogama u "Ženi sa slomljenim nosem" i kratkom filmu "Diplomiranje" u omnibusu "Oktobar".

Izuzetan je bio u "Krugovima" sa nesvakidašnje napisanom ulogom i kao partner Aleksandra Berčeka i u "S/Kidanju" u kome je pokazao nesvakidašnju glumačku energiju i respektabilnu moć samokontrole.
U filmu "Branio sam Mladu Bosnu" tumačio je advokata sarajevskih atentatora, Rudolfa Cistlera, dok je u "Travelatoru" pokazao s kakvom posvećenošću i odgovornošću igra glumac koji je u skoro svakom kadru filma, većinom u krupnom planu.
Nikola Rakočević je ozbiljan glumac i ozbiljan čovek. Takav je i u emisiji "Drugi vek" u kojoj govori o odnosu prema profesiji, o izvorima inspiracije i energije, o moralu kao važnoj kategoriji, o ljubavi prema filmu, o sumnjama i iskušenjima...

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović, snimatelj je Milan Stanić, a montažer Mirjana Mitrović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво