Drugi vek – Goran Marković

Goran Marković je jedna od najkompleksnijih pojava naše kinematografije. Dete velikih glumaca Olivere i Radeta Markovića, učenik Elmara Klosa i Milana Kundere, u kinematografiju je ušao istovremeno kao reditelj u TV seriji "Drži vodu dok majstori odu" i kao tumač glavne uloge u debitantskom igranom filmu Lordana Zafranovića"Nedjelja".

Još nekoliko godina radio je na televiziji kao reditelj i glumac, a onda je došlo Specijalno vaspitanje koje ga je u potpunosti odvelo režiji igranih filmova. Do sada ima ukupno jedanaest igranih filmova koji su mu doneli veliki uspeh kod publike i kritike, ali i kod žirija na domaćim i međunarodnim festivalima. Posebno u Španiji i Francuskoj gde je imao niz retrospektiva i na festivalu u Montrealu gde je nagrađivan za Urnebesnu tragediju, Kordon i Turneju. 

U ovoj emisiji Drugi vek posvećenoj Goranu Markoviću, čućemo zašto taj autor nije hteo da postane glumac i zašto je i pored glumačkog iskustva, ipak, postao reditelj. Opisujući traume koje je imao na početku rediteljske karijere, Goran Marković će definisati profesiju filmskog reditelja.

Takođe, objasniće zašto je subverzivnost jedna od njegovih glavnih autorskih odlika i kakav treba da bude odnos filma i stvarnosti koju živimo.
Urednik i autor emisije je Nebojša Popović.
Reditelj je Vladimir Momčilović, snimatelj Vojsilav Popović, montažer Mirjana Mitrović.

Njegovi filmovi bili su na redovnom repertoaru evropskih bioskopa. Ali ono što je bitnije od svake nagrade i popularnosti - svih 11 igranih filmova Gorana Markovića i dan danas stoje esteteski čvrsto, možda, čak bolje i jače nego kada su stvarani.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво