Rođendan gospodina Nušića, TV teatar

Snimak jedne od najgledanijih predstava u protekloj pozorišnoj sezoni - "Rođendan gospodina Nušića", po tekstu najvećeg modernog srpskog komediografa, Dušana Kovačevića i u režiji Nebojše Bradića. Predstava se igra na sceni beogradskog "Zvezdara teatra".

Svoj šezdeseti rođendan, Branislav Nušić je, kao što je red, obeležio u Narodnom pozorištu, u prisustvu visokih zvanica. No, pre toga, "za svoju dušu", Ben Akiba je svratio u omiljenu skadarlijsku kafanu, gde ga očekuju prijatelji, na čelu sa njegovom "Gospođom ministarkom", Ljubinkom Bobić...

Dušan Kovačević i Nebojša Bradić, takođe saradnik u nastajanju ovog teksta, Nušića su prikazali kao komediografa koji u duši nosi tugu, pa i nepravdu, ali je uvek spreman da zapeva i nazdravi sa prijateljima. U predstavi učestvuje i "Orkestar za sve prilike" sa Sandom Balaban na čelu, pa živa muzika daje poseban ton ovom slavlju.
U ulozi Branislava Nušića je popularni srpski glumac, Branislav Lečić, koji je, kao i cela predstava, za ovu ulogu pobrao mnogobrojne komplimente, kako pozorišne publike, tako i zvanične stručne javnosti. Kao Spasoje, vlasnik kafane "Zlatni pehar" i veliki Nušićev prijatelj, Dragan Petrović Pele je dobio nagradu Ćuran, za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije 2015. godine.
Mlada glumačka zvezda, Tamara Dragičević, vrlo plastično je predstavila Ljubinku Bobić, glumicu Narodnog pozorišta. Konobara, koji sanja da postane glumac, igra Petar Benčina, a neshvaćenog pesnika, koji proganja Nušića, prikazao je Ivan Zarić. Nebojša Bradić je protumačio ovaj tekst kao dirljivo sećanje na najslavnijeg srpskog komediografa, koji je u svom životu doživeo i vrlo teške dane. Predstava "Rođendan gospodina Nušića" je postavljena na sceni Zvezdara teatra u okviru jubileja - stopedesetogodišnjice od rođenja Branislava Nušića. Vrlo uspele kostime, koji rekonstruišu boju vremena i dodaju na koloritnosti karaktera, kreirala je Marina Vukasović Medenica, koja je za svoju kreaciju takođe nagrađena na Danima komedije u Jagodini. "Branislav Nušić se rodio pre više od sto pedeset godina, i, kao neki ljudi u njegovim komedijama, vaskrsava svake godine, sve aktuelniji i življi, nego u vreme kad se pričalo da je stvarno živ", rekao je, povodom ovog jubileja, Dušan Kovačević.
Urednica TV teatra je Dragana Bošković 

 

TV adaptacija i režija: Andrea Ada Lazić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво