Zaboravljeni umovi Srbije – Jovan Radonić

Pod naslovom "Istorija ljudi i sudbina", epizoda serijala "Zaboravljeni umovi Srbije" podseća na život i delo Jovana Radonića (1873-1956), istoričara, profesora, diplomate, pokretača kritičke istorije na ovim prostorima.

Jovan Radonić je decenijama strpljivo radio iz ljubavi i želje da prošlost sačuva od zaborava, a posle svega, osim u uskostručnim krugovima, i sam je zaboravljen. Bio je nastavljač i učenik velikog češkog istoričara Konstantina Jirečeka, kao i velikog domaćeg autoriteta u oblasti istoriografije, Ilariona Ruvarca. Kao niko pre njega, Radonić je ponajviše doprineo da se percepcija nacionalne istorije počne sagledavati u duhu naučne istine, koja bi bila lišena dnevnog i neodgovornog mitologiziranja i nagomilanih predrasuda. 
U ovoj epizodi Zaboravljenih umova, lik ovog naučnika neće biti samo predstava čoveka koji se bavi istorijom, već nekoga ko sam učestvuje u stvaranju i svedočanstvu prelomnih istorijskih tokova. Okosnicu brzih promena u jednoj epohi simboliše manastir Grgeteg, koji je pre rata predstavljao svojevrsnu oazu ne samo duhovnosti nego i nauke; koji je, zatim, brutalno poharao i spalio NDH, da bi nešto kasnije doživeo i iskušenja novog, socijalističkog perioda. U taj i takav manastir vraća se sad već ostareli Radonić, osećajući da je istorija nešto mnogo više od slova na papiru.
Scenario: Maša Filipović
Režija: Petar Stanojlović
Uloge: Damjan Kecojević, Stevan Gardinovački, Miodrag Krstović, Ivan Jagodić
Proizvodnja: RTS 2007.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво