Juanming Juan: Vrt nad vrtovima

Godine 1861. francuski pisac Viktor Igo je napisao :“ Bilo jednom u udaljenom delu sveta jedno od svetskih čuda. To čudo se zvalo Letnja palata – Juanming Juan. Sve što je mogla da iznedri mašta skoro vanzemaljskih ljudi nalazilo se tamo. Bilo je to veliko i nepoznato remek-delo koje je zableštalo iz daljine, u sumrak, poput siluete azijske civilizacije na horizontu evropske civilizacije.“

„Zamislite neopisivu konstrukciju, nešto poput građevine na Mesecu, i dobićete Letnju palatu. U njoj se nisu nalazila samo remek-dela umetnosti, već i mnogo dragulja. Ovo čudo je nestalo. Jednog dana dva bandita u ušla u Letnju palatu. Razorili su je zajedničkim snagama. Sva blaga svih naših katedrala zajedno ne mogu se meriti s tim sjajnim veličanstvenim muzejom Orijenta. Kakav sjajan podvig, kakva propast! Pred istorijom jedan od ta dva bandita će se zvati Francuska, a drugi Engleska."

Nekoliko bronzanih statua koje su nekad ukrašavale Juanming Juan su jedine koje su ostale u Kini. Danas se mali broj umetnina iz Juanming Juana može videti u Britanskm muzeju, Pariskoj biblioteci, muzeju Fontenblo i u Njujoškom umetničkom muzeju. Ni dan-danas nije pronađena većina umetničkih dela iz Juanming Juana. Danas je to park ruševina, a kroz ovaj film rekonstruisan kompjuterskom animacijom i urađen kao igrano-dokumentarni film proživljavomo deo istorije koji je silom bezumlja zbrisan sa lica Zemlje.

repriza, 23. oktobar u 05:30 i 13:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво