Život u okupiranom Beogradu 1941-1944: Kultura pod okupacijom, 5-7

U ovoj epizodi dokumentarne serije Život u okupiranom Beogradu 1941-44, biće reči o kulturnom životu u Beogradu pod okupacijom.

 Живот у окупираном Београду 1941-1944: Култура под окупацијом, 5-7 Живот у окупираном Београду 1941-1944: Култура под окупацијом, 5-7

Nemačka okupaciona vlast se od početka trudila da obnovi kulturni život u prestonici, pre svega iz svojih interesa. U Beogradu je bilo smešteno oko trideset hiljada nemačkih vojnika i oficira, a svi oni su imali i kulturne potrebe. Tokom okupacije Beograd je često ugošćavao nemačke orkestre i glumce. Prikazivani su nemački i italijanski filmovi. Cene ulaznica su bile više nego prihvatljive, tako da su bioskopske sale često bile ispunjene. Pojava, brojnost i aktivnosti amaterskih pozorišta tokom okupacije predstavljaju poseban fenomen.
O navedenim izborima i dilemama, o fenomenima kulturnog života pod okupacijom govore: Breda Kalef, Branislava Ristović, Josef Žamboki, dr Nataša Milićević, dr Aleksandar Stojanović, dr Rade Ristanović, dr Radmila Radić, dr Bojan Đorđević, dr Maja Vasiljević i Dušan Nokodijević.
Scenario i režija Nenad Milošević

 

Repriza , 24. oktobar u 00:22 i 08:01

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво