Tragom Jevreja na Balakanu: Sarajevo, 2-3

Jevreji su na teritoriji Balkana prisutni vekovima, a u Dalmaciji su pronađeni dokazi o njihovom prisustvu još u rimsko doba. Želeli smo da prikažemo kako su izgledali svakodnevni život, tradicija i kultura Jevreja na ovim prostorima. Trilogija Tragom Jevreja na Balkanu snimana je u Srbiji, Dalmaciji i u Sarajevu.

Трагом Јевреја на Балакану: Сарајево, 2-3 Трагом Јевреја на Балакану: Сарајево, 2-3

U septembru smo proslavili Roš Hašanu, jevrejsku Novu godinu sa jevrejskom zajednicom u Sarajevu. Sonja Elazar iz Sarajeva, autorka knjige Iz albuma bosanskih Sefarda, opisala nam je običaje na sefardskim venčanjima.
Profesorka Amira Sadiković sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, govorila nam je o izazovima da se sačuva ladino jezik - mešavina hebrejskog i španskog, kojim su govorili Sefardi .
Melodija čuvene sarajevske sevdalinke Kad ja pođoh na Bembašu jeste melodija iz jevrejske molitve i ova pesma se prvobitno izvodila na ladinu - jeziku sefardskih Jevreja.

 Autor serijala je Jelena Đekić, uednik Milena Vujović, muzički urednik Sonja Zečević, montažer Marija Arsenijević, a autor špice i grafički dizajner Ivana Kovačević.

 

Repriza , 18. februar u 02:35 i 13:55 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво