Читај ми!

Mira Adanja Polak - Ekskluzivno IN MEMORIAM :Jovan Knežević - Nema života bez matematike

Nema više  profesora  Jovana Kneževića. O njemu sam slušala od dece još pre nekoliko godina da je strog, ali pravičan. Smetao je svojom posvećenočću i striktnim zahtevima. Nikada niko nije izgubio godinu.

Мира Адања Полак - Ексклузивно IN MEMORIAM :Јован Кнежевић - Нема живота без математике Мира Адања Полак - Ексклузивно IN MEMORIAM :Јован Кнежевић - Нема живота без математике
Profesora matematike u Šestoj beogradskoj gimanziji zvali su  Joca Ubica. Ali  više  sam o njemu slušala od roditelja koji su se žalili  od nemila do nedraga da je strog i beskompromisan, Nije podnosio  intervencije niti uticaje. Imao je stav da svako mora da zna matematiku i da može  da je nauči,   uz obaveznu napomenu ako ima nameru da opstane... Jednostavnim rečima muči decu... Ali po onome sto se i tada, a i sada ponovo čulo  to su  muke roditelja koji nisu mogli  na njega da utiču.

Za profesora Kneževića, matematika je bila nauka koju svako mora da zna i bar  pokuša da je razume. Ako je i ne razume, on nije štedeo ni vremena ni snage da vam sve po ko zna koji put objasni. I da vas nauči. Možda će neko reći da je on bio stara škola, da su njegove metode u vreme visokih tehnologija možda zastarele ,ali on nije menjao svoj stav.
Profesor Knežević je vaspitavao decu, učio ih o životu, vraćao im veru u ispravnost dolaženja do cilja. Njegovi đaci rasuti su po svetu i zaposleni  po uglednim naučnim institucijama Amerike, Velike Britanije, Portugalije, Španije, Švajcarske, Švedske ,Norveške, Hrvatske, Izraela, Italije, Nemačke, kao matematičari, inženjeri, robotičari... On ih je posećivao, a oni iz dalekog sveta  sećaju se svega što ih je učio.

Sve moje poštovanje za posvećenost i entuzijazam ovog profesora, za istrajnost, poštenje, ljubav prema poslu koji je radio i što je nesebično prenosio znanje na svoje učenike, koji su ga zvali Joca Ubica.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво