Čuda Severne Evrope: Švedska

Nordijska prostranstva i njihova netaknuta divljina oduvek su raspirivale maštu i stvarale besmrtne priče. Divljim severom dominiraju prirodne sile i elementi, koji diktiraju način života i odnos lokalnog stanovništva prema podneblju u kom živi. Pet filmova opisuju pet legendarnih teritorija, koje se prostiru na površini četiri zemlje (Švedska, Norveška, Finska i Island), slikaju iz vazduha portret vrha severne Evrope u visokoj rezoluciji i susreću se sa onima koji ga nazivaju svojim domom.

Чуда Северне Европе: Шведска Чуда Северне Европе: Шведска
U ovom dokumentarnom serijalu otkrivamo narod Sami iz Laponije, tajgu, kulinarske tradicije Švedske, drvenu arhitekturu Norveške i faunu Finske... Prolazimo kroz ogromne divljine i otkrivamo zadivljujuće divlje životinje, kao i tradiciju koja se prenosi generacijama, inspirišući muškarce i žene, nezaustavljive u želji da zaštite dragocenu prirodnu okolinu.

Protežući se na skoro dve hiljade kilometara između Danske i Norveške, Švedska se odlikuje raznolikošću svojih prirodnih pejzaža, od idiličnih sela na jugu, do tajgi na severu. Smeštena između 55. i 70. severnog uporednika, pretežno je subarktička i dve trećine njene teritorije često je pokriveno snegom tokom većeg dela zime. Dok je Švedska delimično poljoprivredno obrađena, kao u šarmantnim ruralnim predelima regiona Dalarna, u centru, ona je, pre svega, ostala šumovita zemlja, sa 70% zemljišta prekrivenog ogromnim šumama, uglavnom mekog drveta. Takođe, ima i široku morsku obalu, omeđenu finim peščanim plažama na jugu i stenovitim arhipelazima, posebno na zapadnoj obali. Na baltičkoj strani, ostrvo Oland je raj za ptice selice, dok su slikovite doline Skanije, najjužnije pokrajine Švedske, proizvođači pšenice i mleka.

 

Repriza , 11.decembar u 06:10 i 14:05 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво