Читај ми!

IN MEMORIAM: Autoportret : Kornelije Bata Kovač

Toplo-hladno, crno-belo, dobro-zlo, putovalo je uz mene kroz ceo život, ponekad pokušavajući da se otrgne i da se sa dva pravca negde na putu pretopi u jedan, da me oslobodi dilema da li je ispravno ići jednim ili drugim putem. Sve je počelo s mojim oduševljenjem za džez muziku, zatim sam se upustio u bit i rok muziku, da bih potom, prihvatajući uslove potrošačkog mentaliteta shvatio da lepa, jednostavna pesma sa dobrom melodijskom linijom najčešće donosi punu satisfakciju stvaraocu ,pisao je kompozitor Kornelije Bata Kovač.

Kornelije Kovač je bio Nišlija, po majci i rođenju, Subotičanin po ocu. Deda i otac, pobrinuli su se za muzičke gene, a za sve ostalo, za status legende čije su kompozicije obeležile jugoslovensku muzičku scenu i proslavile mnoge pevače, zaslužan je on sam - Bata Kovač, autentičan autor, romantik. Bio je spreman da od ranog jutra prebira po klavirskim dirkama, da pevuši i stvara muziku. Muzičku akademiju je završio u Sarajevu. Član Indeksa osnivač Korni grupe, kompozitor čuvenih hitova, karijeru je gradio i u Engleskoj i Španiji. Komponovao je muziku za film, pozorište, televiziju, osvajao : Zlatne arene, nagrade za doprinos kulturi, bio je počasni građanin Subotice ...

Rok, klasika, džez, etno, filmska, pozorišna, prava, stvorena za slušanje - sve je to muzika Kornelija Bate Kovača.

U emisiji Autoportret o njegovom stvaralaštvu govorili su :džez pevačica Bisera Veletanlić, nekadašnji muzički urednik PGP RTB i džez publicista Svetolik Jakovljević, kompozitor, džez muzičar i muzički urednik Televizije Beograd Milivoje Mića Marković, nekadašnji novinar i urednik Radio Beograda i Televizije Beograd Nikola Nešković, nekadašnji urednik Televizije Beograd, brat Bate Kovača, Mihajlo Kovač, jedan od najvećih poklonika Korni grupe, čuveni gitarista Vlatko Stefanovski, muzičar Gabor Lenđel, a o Bati Kovaču kao kompozitoru muzike za film govori reditelj Miša Radivojević.

 

Repriza ,  14. septembar u 02:20 i 10:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво