Planetarijum, 6-10

Moderan karavan pod zastavom emisije Planetarijum - Nomadska Srbija, ne posustaje u osvajanju i predstavljanju najlepših delova naše zemlje ali i onih predela koji su potpuno zaboravljeni i izvan utabanih staza.


Ispred karavana kampera nalazi se i najizazovniji i najuzbudljiviji deo puta koji se kreće trasom stare železničke pruge od sela Rakita do Pirota duž kanjona reke Jerme.
Ali pre toga, autori emisije Lidija i Miodrag Piroški publiku upoznaju sa životom na samom ulasku u kanjon koji čuva Manastir Poganovo. I dan danas očuvan u svojoj originalnoj arhitekturi jer do pre 100 godina do njega nije bilo nikakvog puta pa ni osvajačkih hordi.
Uzbudljiva vožnja kamperima kroz kanjon i naizgled nepremostive prepreke savladane su brzinom pešaka, da bi se došlo do njegove druge strane i sela Zvonce. Poznato po devastiranoj Zvonačkoj Banji, selo Zvonce predstavlja najbolji primer onog dela Srbije koji je potpuno zaboravljen a poseduje izuzetne mogućnosti.

Da bi bolje upoznali region, Lidija i Miodrag napuštaju kamper i kreću u biciklističko istraživanje dela pruge do sela Rakita koji nije prohodan za tako velika vozila. Stari tuneli, nadvožnjaci i pitoreskna priroda prosto ulivaju energiju ali i žal što ovakvi potencijali čame potpuno neiskorišteni.
U selu Zvonce, ekipa Planetarijuma se sreće i sa ostacima originalne srpske, moravske arhitekture koja sugeriše da se ovde pre više od jednog veka živelo vrlo bogato.
Napuštajući ovaj deo Srbije, Planetarijum stiže i do svoje najjužnije tačke, Vlasinskog jezera. Još jedan nebrušeni dragulj.

Repriza , 17. septembar u 01:40 i 10:00 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво