Naši susreti: Matija Bećković

Znameniti srpski pisac, romansijer, pesnik, esejista i prevodilac Milovan Danojlić, misli da je o snovima nepristojno pričati, trebalo bi ih ostvarivati.

U svet je, kao dečak, krenuo bez velikih i jasnih planova, sa željom da opstane. U Beograd je stigao jednog davnog leta, bosonog. Prodavao je led i novine, a potom kao novinar u ubogim sobičcima ili elegantnoj kancelariji tadašnjeg direktora Borbe, noću je pisao pesme. Na književnu scenu je zakoračio kao đak šestog razreda ondašnje gimnazije, sa zbirkom pesama objavljenom u prvom broju časopisa Delo. Pamti da se tada pisana reč više cenila. Bežimo, jer uvek iz nečeg nekuda bežati treba, mislio je i vođen radoznalošću, koju brižljivo neguje i danas, putovao svetom.
Drugu otadžbinu je stekao u Francuskoj, ali se nije obeskorenio i pokondirio, već se neprekidno utvrđivao u sopstvenom jeziku, pa i na očevini i zemlji sa koje je onako silovito želeo da pobegne. Podigao je crkvu na bratovljevoj zemlji. U svojoj kući, u pitomom šumadijskom selu Ivanovci, primio i našu ekipu.
U emisiji o velikom piscu delove biografije i stihove govore đaci škole u kojoj je i sam sricao prva slova.
O njemu pričaju i Matija Bećković i Milo Lompar.
Autor emisije Milena Vujović

 

Repriza  u 11:20 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво