Vreme netrpeljivih: San avangarde o lepom, 2-8

San avangarde o lepom socijalizmu Kulturno-obrazovni program i Redakcija za kulturu i umetnost, od 9. decembra, posle više od tri decenije, svake nedelje repriziraće po jednu epizodu iz serijala Vreme netrpeljivih. Povod za emitovanje je nedavna smrt istoričara Andreja Mitrovića, autora ovog serijala snimljenog prema njegovoj istoimenoj knjizi.

Knjiga Vreme netrpeljivih je politička istorija velikih država Evrope od 1919. do 1939. godine, dok je televizijski serijal posvećen umetničkim kretanjima u istoriji umetnosti između dva svetska rata. Velika bitka razdoblja, bitka između slobode čoveka i vladanja čovekom, vođena je preko umetnosti i povodom umetnosti, bez obzira na to da li su slikari, vajari i književnici hteli da politički budu na nečijoj strani. U ovoj revoluciji prednjačile su likovne umetnosti. Prekretnica je u prvim decenijama 20. veka, 1905-1910, između Jesenjeg salona fovista i prvog apstraktnog platna Vasilija Kandinskog. Likovne umetnosti išle su novim stazama kada je izbio Prvi svetski rat, a novi pristup već su usvojili mnogi umetnici i stvorili značajna slikarska i skulptorska dela. Tu su bili: Vasilij Kandinski, Pablo Pikaso, Paul Kle, Mark Šagal, Anri Matis, Edgar Dega, Žorž Brak, Franc Mari, August Make i mnogi drugi.
Prva epizoda koja je na programu večeras i koja nosi naslov Pobuna u likovnim umetnostima, uvod je u priču Andreja Mitrovića o tome kako se odigrala prava revolucija u likovnim umetnostima između dva svetska rata.Serijal Vreme netrpeljivih, snimila je Televizija Beograd 1979-1980, a posvećen je reditelju Tiboru Moldvaju.
Autor teksta i voditelj je Andrej Mitrović, a urednik Zora Korać.

Repriza , 29. avgust u 04:25 i 12:15 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво