Teatrologike: Dragan Živadinov

Dragan Živadinov, reditelj iz Slovenije, jedan je od retkih pozorišnih umetnika koji živi i stvara avangardnu umetnost, inspirisan ruskom avangardom s početka prošlog veka, delom Kazimira Maljeviča i suprematizmom.

Godine 1983. osnovao je retrogradno pozorište Sestre Scipion Nasice, a 1987. kosmokinetičku opservatoriju Crveni pilot. Početkom devedesetih nastaje njegov Kosmokinetički kabinet Noordung, a 1995. pokrenuo je pedesetogodišnji pozorišni projekat stilskim oblikovanjem telekozmizma.
Kandidat za kosmonauta postaje1998, a sledeće godine realizuje prvu pozorišnu predstavu u uslovima nulte gravitacije. Reprize su svakih deset godina. Predstava će se igrati do 20. aprila 2045. Glumce koji nas u međuvremenu zauvek napuste zameniće mehaničkim simbolom. Njihov govorni tekst predstavljen je zvucima (melodija za žene, ritam za muškarce). Ovi simboli biće 2045. u kapsuli pušteni u svemir. Pedesetogodišnja pozorišna akcija u Zvezdanom gradu u Rusiji ima cilj da ukine mimetičko pozorište i uspostavi vladavinu netelesne umetnosti.
Osim ovog projekta, Živadinov povremeno režira i pozorišne predstave čije su teme inspirisane njegovim etičkim i umetničkim opredeljenjem.
Autor i scenarista Olivera Milošević
Izvršni producent Selena Pleskonjić
Snimatelj Emilija Popović
Montaža Bogdan Čurguz
Reditelj Srđan Ćešić

 

Repriza , 23.avgust u 01:40 i 09:20 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво