Studio 6: Kaja Draksler i Suzana Santoš Silva

U svetu današnjeg džeza – multikulturalnom i poližanrovskom – sasvim je prirodno i osvežavajuće kada se sretnu i sarađuju jedna pijanistkinja Slovenka iz Amsterdama, i Portugalka koja svira trubu, izvodeći muziku na odavno olabavljenim granicama džez idioma.

Kaja Draksler nije dugo čekala da se probije u sam vrh evropske avangarde, nižući sjajne albume što u solo varijanti, što u duo formacijama. Stasala na estetici velikog Sesila Tejlora, sklona je iščašenoj pijanističkoj estetici, bilo da se radi o oštrom tretmanu dirki na tragu Telonijusa Monka, bilo o eksploataciji unutrašnjosti prepariranog klavira. Sa druge strane, Suzana Santoš Silva je majstor totalnog sviranja trube, podjednako energična koliko i suptilna, maestralna u korišćenju svih zvučnih potencijala tog atraktivnog instrumenta.
Premda su obe već sarađivale sa legendama žanra (Kaja Draksler sa Hamidom Drejkom i Nedom Rotenbergom, Suzana Santoš Silva u Fire! Orchestra Matsa Gustafsona), najpre su okrenute vlastitim projektima, iskazujući ne samo sviračku, već i kompozitorsku i aranžersku kreativnost. Bilo je samo pitanje trenutka kada će im se ukrstiti putevi, što se i desilo pre par godina, otkada zajedno nastupaju na koncertima. Saradnju su, konačno, krunisale prošle godine albumom This Love, objavljenim za najznačajnijeg evropskog izdavača avangardnog džeza - portugalskog Clean Feed Recordsa.

Na tragu brisanja svih žanrovskih odrednica, tek ovlaš se držeći širokog pojma džez avangarde, dve supertalentovane muzičarke nesputano istražuju mogućnosti interakcije dva instrumenta, poigravaju se sviračkim tehnikama i kreativnim idejama, u slavu mašte i slobode kao pokretača ove umetnosti novog milenijuma.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво