Читај ми!

Fotodokumenti portfolio; Srđan Veljović

Treća epizoda nove sezone serijala Fotodokumenti_portfolio, koju je Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege osmislio sa namerom da pruži širi uvid u fotografsku scenu Srbije, bavi se dugogodišnjom dokumentarističkom fotografskom praksom Srđana Veljovića.

Фотодокументи портфолио; Срђан Вељовић Фотодокументи портфолио; Срђан Вељовић

Srđan Veljović (1968) fotograf i konceptualni dokumentarista, završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu. U svojim radovima bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavljanja kao polja konstituisanog izvana istražujući mesta prestupa granice koja ga definiše. Izlagao je više puta grupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj , Bosni, Sloveniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Albaniji, Austriji, Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama. Član je ULUS-a.

Prisutan na domaćoj umetničkoj sceni od početka dvehiljaditih Veljović je izgradio specifičnu autorsku poziciju razvijajući svoju umetničku praksu kako kroz intenzivno praćenje i dokumentovanje različitih vidova kulturnog, društveno- aktivističkog, urbanog života prvenstveno Beograda, ali i Srbije i regiona, tako i kroz niz projekata u kojima inicira i otvara brojna pitanja u vezi sa socio-političkim kontekstima našeg podneblja. U svojevrsnoj vizuelnoj hronici događaja, pojava i situacija, Veljović nastoji da zabeleži opštu sliku društva suočenog sa dramatičnim promenama, od svakodnevice svog neposrednog životnog i porodičnog okruženja do određenih kolektivnih prostora / zona ili malih pojedinačnih gestova nepristajanja, borbe i otpora politikama koje su ovdašnje zajednice poslednjih trideset godina uvodile u okolnosti permanentnih kriza, nestabilnosti i neizvesnosti. Sagledan u celini i posebno u tematsko-problemskim poljima kojima se bavi, Veljovićev fotografski rad je istraživački, proširen autorovim trajnim promišljanjima i samog medija fotografije odnosno značaja i mesta koji fotografska slika ima danas kao dokument i kao umetnički izraz u interpretacijama i razumevanjima društvenih realnosti i njihove perceptivne usložnjenosti.

Autor emisije: Miroslav Karić

Snimatelji: Milica Đorđević, Sreten Vuković
Montaža: Sreten Vuković
Produkcija: Filmart 2021.

Repriza: Petak, 25. jun u 01:35 i 09:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво