Fotodokumenti_portfolio: Mihailo Vasiljević

Od petka 10. juna od 16.50 premijerno na RTS 3 emitujemo novu sezonu serijala Fotodokumenti_portfolio. U ovoj sezoni biće predstavljen rad petoro fotografa: Mihaila Vasiljevića, Luke Klikovca, Srđana Veljovića, Katarine Radović i Mie Ćuk. Sezonu otvara priča o načinu na koji Mihailo Vasiljević promišlja medij fotografije.

Mihailo Vasiljević je vizuelni umetnik fokusiran na fotografiju. Posle Akademije BK i Univerziteta umetnosti usavršavanje je nastavio na doktorskim studijama istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Njegove fotografije nastaju u okviru dugotrajnih projekata posvećenih istraživanju društvenih fenomena koje prepoznajemo na različitim nivoima.
U prvoj deceniji ovog veka, Mihailo Vasiljević skrenuo je pažnju javnosti svojim istraživanjem porodičnih arhiva predstavljenih u serijama pod naslovom "R. V. najbolje zna" (2005-2012). Iza ovih višestruko povezanih radova stoje pitanja o prirodi, mogućnostima i značaju fotografije kao umetničkog i društvenog fenomena.
Pred publikom mnogobrojnih samostalnih i grupnih izložbi našle su se i serije fotografija Srpska mitologija (2005-2016), Trans. (2008-2018), Topografija Beograda (2011-2018) i Novi novac (2011-2019) u kojima Vasiljević prati transformaciju urbanog pejzaža i paradokse tranzicije, izgrađujući jedinstveni fotografski mozaik našeg podneblja. U njegovim refleksivnim serijama Fototurizam (2007-2021) i Ultimativna valuta (2011-2021) pitanja ekologije i politike dopunjuju formalna vizuelna istraživanju pejzaža.
Kako autor sam ističe - naspram lokalnog i globalnog, ekologije i ekonomije, vrednovanja i kritikovanja, fotograf gradi posebnu vrstu pogleda u koji su utkani rad, znanje, iskustvo i senzibilitet. Za pažljivog gledaoca rezultat ovakvog pogleda može postati autentičan doživljaj u vremenu.


Autorka: Milica Lapčević
Snimatelji: Milica Đorđević, Sreten Vuković
Montaža: Sreten Vuković
Produkcija: Filmart, 2021.

Repriza: 11.06.2022 u 03:00 i 10:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво