Paleta kulturnog nasleđa: Moja Srbija - In memoriam - Dušan Milovanović (1947-2022)

Današnjom emisijom serijala Paleta kulturnog nasleđa evociramo dva značajna odraza srpske kulture, umetnosti i duhovnosti.

Prvi je delo fotografa Stanka Kostića čija je artistička inspiracija sakralnom umetnošću privukla kritičku pažnju Dušana Milovanovića, našeg vrsnog istoričara umetnosti, pisca i verovatno našeg najboljeg poznavaoca kulturne i duhovne baštine Svete Gore. Milovanovićeve refleksije uvek su bile snažne i sugestivne: Serijali u stotine epizoda približili su nam i oživeli svetogorske horizonte, dok su njegove kritike bile transcendirani nastavak analizirane umenosti. U tom duhu, u emisiji poslušaćemo jedno od poslednjih njegovih sozercanja vezanih za fotografije Stanka Kostića gde se između ostalog kaže:
"Kompozicije g. Kostića su toliko uzorne da ih je profesor Miodrag Jovanović, vrsni istoričar umetnosti nazvao fotografskim slikarstvom.Naime, u kompoziciji, kad zađete u analitiku, srešćete se sa zlatnim presekom, epicentrom predstave, punom potvrdom teorije forme i svime što krasi fotografiju uopšte kao zasebnu disciplinu, a opet veoma srodnu
mnogim likovnim iskazima. Slikanje svetlom u njegovim delima dobilo je
svoju apsolutnu potvrdu i dostojanstvo."

Repriza , 12. jun u 02.25 i u 10.25 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво