Читај ми!

Panteon Matice srpske: Jovan Hadžić, 3-6

Na sastanku koji je održan 4. februara po starom kalendaru, ili po novom 16. februara 1826, osnovana je u Pešti Matica srpska, najstarija kulturna ustanova našeg naroda.

Jovan Hadžić je napisao Ustav i izabran je za predsednika Matice, a Letopis je postao njeno glasilo. Osnivači, šest trgovaca i jedan pravnik, ovaj čin ozvaničili su kružnim potpisima kako nikog ne bi posebno isticali. Sedište Matice srpske bilo je u Pešti sve do 1864. godine kada je preseljena u Novi Sad.
Dokumentarno-igrana serija Panteon Matice srpske istražuje i rekonstruiše vreme i okolnosti Matičinog nastanka i rada u prvoj, peštanskoj fazi. Koncipirana je kao niz od šest polusatnih epizoda, gde su prve dve, sa naslovima Letopis i Matica srpska, posvećene časopisu i Matici kao ustanovi. Naredne četiri su portreti Jovana Hadžića, prvog predsednika, pesnika i pisca Srpskog građanskog zakonika.
O Matici srpskoj, istorijskom kontekstu u kojem je nastala i ljudima koji su je osnovali u seriji govore: dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, dr Đorđe Despić, urednik Letopisa, dr Dušan Nikolić, bivši sekretar MS, akademik Vasilije Krestić, dr Aleksandar Milanović, dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, dr Milo Lompar, dr Milena Polojac, dr Isidora Bjelaković, mr Kosta Vuković, upravnik Muzeja Eparhije budimske u Sent Andreji, dr Dušan Popov iz Temišvara, Dragomir Dujmov, profesor Srpske gimnazije u Budimpešti kao i sveštenici Eparhije budimske... U igranim scenama rekonstrukcije osnivačkog sastanka Matice srpske učestvovali su glumci Narodnog pozorišta u Kikindi.

repriza, 24.novembra u 01:25 i 09:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво