Читај ми!

Mračne stranice kulturne istorije Srbije: Gotski otac moderne umetnosti 2/4

Osoba koja je ispisala zakulisne stranice kulturne istorije Srbije jeste jedan Hrvat, ali on bi pre za sebe rekao da je ljevičar. Čudna je to ličnost, moglo bi se reći čak i podvojena. Njegovo ime je Miroslav Krleža.

Ko je bio Miroslav Krleža? U njemu kao da je obitavalo više ličnosti. Najpre je kadet elitne austrougarske vojne škole Ludovikum, potom begunac koji hoće da ratuje na strani Srbije. Posle Velikog rata, brzo se upisao u levičare. Ali kakav je levičar Krleža bio?
Krleža je, ipak, levičar najopasniji za same levičare. Pre Drugog svetskog rata u svađi je sa svima, pa i sa Titom. Ipak, Josip Broz ima mračni plan za Krležu i odmah posle rata poziva ga u Beograd. Glavni zadatak ovaj kulturni diverzant treba da dovrši na Kongresu jugoslovenskih pisaca u Ljubljani 1952, gde svojim govorom naslovljenim O slobodi kulture okončava vreme jugoslovenske socijalističke realističke umetnosti, i pušta iz boce duha moderne umetnosti.
Urednik i voditelj emisije Aleksandar Gatalica, direktor fotografije Dušan Živković, montaža slike Dušan Založnik. Montaža tona i tonski efekti Aleksandar Zoričić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво