Hajdučija u Srbiji: Hajdučija između anarhije i autokratije

U trećoj priči o hajdučiji u Srbiji na pragu 20. veka bavimo se u krajnjem posledicama ovog fenomena koji je obeležio predhodnih 50 godina - upinjanja države da se "udržavi", uredi i ojača s jedne strane i činjenice da je na ovim prostorima početkom 20. veka postojao najveći broj paravojnih jedinica na svetu!

I upravo tu između anarhije i autokratije otvaramo našu narednu priču o političkoj, tačnije partijskoj zloupotrebi hajduka i hajdučije čije posledice ili ostavštinu živimo kao društvo i dan danas.
Hajdučke družine kao paravojne jedinice uspostavljaju gotovo paralelnu vlast u ondašnjoj Srbiji sprovodeći na svoj način određenu partijsku politiku - najčešće politiku ondašnje Radikalne stranke.
To je išlo tako daleko da je na primer u periodu od samo sedam godina krajem 19. veka ubijeno čak 377 Naprednjaka, 60 porodica se iselilo iz Srbije a na stotine je prebijano, mučeno, uništavana su im imanja... Smatrali su ih "Radikalskom vojskom" a naš novinar Pera Todorović u svojim izveštajima sa najvećeg sudskog procesa hajducima u Čaču (1897) nazivao ih je i čedom policije, neverovatne korupcije i nemoći vlasti koja nije mogla da se izbori sa ovim problemom.
Ovi politički ostrašćeni hajduci su se u jednom periodu toliko osilili da su sebe doživljavali kao izvršioce državnog posla koji imaju svoju misiju. Sa ovakvom atmosferom u zemlji ulazimo u 20. vek čiji početak su obeležili izuzetno burni i krvavi istorijski događaji koji nam se nisu, sada je jasno, dogodili slučajno.

 

Repriza , 20. septembar u 3:10  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво