Mira Adanja Polak - Ekskluzivno: Suviše dugo traje

Bila sam u psihijatrijskoj bolnici „Dragiša Mišović“, koja ima dugu tradiciju u lečenju ljudske duše.

Posle godinu dana od prvog razgovora sa profesorom Vladimirom Diligenskim, neuropsihijatrom, razgovarala sam o tome šta sada činiti u situaciji bezvoljnosti, depresije i kada su uslovi života izmenjeni. Veliki broj ljudi dolazi kod njega da se požali posle preležanog kovida-19. Obilazi i pacijente na samoj klinici koji boluju od kovida-19, pomaže kolegama kada se suočavaju sa umiranjem svojih kolega. Suviše dugo traje pandemija koja ostavlja trag u telu i na ljudskoj duši.

Vrata njegove ordinacije, u kojoj je proveo više od tri decenije stalno su otvorena. Ko god bi došao u ovu bolnicu nije bio vraćen - sada u situaciji kada je pomoć obolelom neophodna. Čitava atmosfera u kojoj živimo stvara ozbiljne duševne poremećaje, koji se moraju lečiti kao i svaka druga bolest. Javljanje na vreme kod dugotrajnije depresije, bezvoljnosti i promene ponašanja može se izlečiti i čovek se vraća u svoje normalno stanje.

Situacija u kojoj živimo nije normalna i ona izaziva različite reakcije kod različitih ljudi. Kada sve prođe treba se potruditi da ožiljci budu što manji, jer nemaju svi jake odbrambene mehanizme.

Repriza, 06. mart u 04:34 i 12:34

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво