Читај ми!

Muzzik video 2020, 7-16

VIDEO SA PORUKOM. Selekcioni žiri festivala ADRIA MUZZIK AWARDS 2020 je odlučio da predloži još jednu novu kategoriju za glasanje. Ni rok ni rep umetnici nisu propustili priliku da pesmom pošalju snažne društvene poruke.

Bend iz Požege Detmeć, koji upravo ukršta rok i rep je već svojim prvim singlom privukao pažnju. „Dijelimo se" je idejno začeta kao pesma o posleratnim podelama, ali se tema produbila na sve društvene, političke pa i osobno-emocionalne sfere. Suština pesme ogleda se u refrenu koji sarkastično prikazuje kako još uvek vredi ona stara: „Zavadi pa vladaj." U spotu "Šamarčina" grupe E-Play, prepoznajemo novinske naslove o ženama žrtvama zlostavljanja kojih je sve više. I možda smo već i oguglali, ali - spot nam baca u lice šta stoji iza njih. Bihaćki bend Jall aux yeux, zajedno sa Mirzahom iz Toulona, Sašom Antićem (TBF) iz Splita i migrantima koji se trenutno nalaze u Bihaću sviraju i pevaju „migrantsku internacionalu" (uglazbljena je pesma "Adieu" francuskog pesnika Alfred de Musset - a. Somborski anti-global-etno-pank bend oglasio se sa pesmom "Kao da nema", u režiji Nemanje Pavlovića. I saobraćaj, jedna od tema kojoj se ovaj put u spotu "Imaš samo jedan put" posvetio Niggor: "Najgore je da ljudi misle da se loše stvari u saobraćaju događaju nekom drugom." Rambo Aamadeus je u saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda objavio dve verzije spota za pesmu "Ukus pobjede", sa zvukom i bez. A on je i jedini autor koji se u ovogodišnjoj selekciji našao sa dve pesme u istoj kategoriji. Druga je u saradnji sa Zaječarskom inicijativom i naslovom šalje poruku "Ne seci me". Prirodom i čovekom sa greškom se bavi Stereo Banana u video spotu "Vodokradice". A Halem Nejse nas gorko zabavljaju u video spotu "Glas". Riječki rok bend Whiteheads i njihov najpoznatiji član, Davor Tolja (Denis&Denis), sklopljen je po principu raznih bendejdova kakvi su bili popularni osamdesetih godina. Pesmu "Ordinary People"izvode i Marko Tolja uz senegalsko-italijanski dvojac, koji čine pjevačica Awa Fall i kantautor Ermanno Fabri
Ne propustite sedmu epizodu serijala MUZZIK VIDEO 2020 koja se na RTS-u 3 emituje tačno u ponoć.

Iako je 2020 bila najteža godina za muzičku industriju, video produkcija je bila izuzetno produktivna i kvalitetna, u svim žanrovima. U najširem izboru našlo se preko 3.000 video spotova. Slekcioni žiri festivala "Adria Muzzik Video 2020" je izabrao po deset video spotova u 16 kategorija, za koje će gledaoci i fanovi moći da glasaju od 1. marta.
Ceremonija proglašenja najboljih ostvarenja po kategorijama, održaće se 17. i 18. aprila, u onlajn formatu.

Od 1. marta gledaoci RTS 3 i televizijE koje podržavaju ovaj projekat, kao i svi korisnici interneta moGU da prate emisije posvećene ovom festivalu, da vide nominovane spotove u 16 kategorija i svojim glasovima vrednuju najbolja ostvarenja.
Naravno, organizatori AMVA festivala potrudili su se da gledaoci uživaju u muzici omiljenih ali i novotkrivenih izvođača uz moćnu vizuelnu podršku video i filmskih umetnika.
Selekcioni regionalni tim je izabrao po deset nominovanih spotova u svakoj kategoriji.
Nagrade u kategorijama - Najbolji video, Video novog izvođača, Rok video, Hip-hop video, Elektro dens mjuzik video, Pop video, Indi video, Hip-hop, Fjužn (World, Etno, Jazz) video - dodeljuju se izvođačima.
Nagrade u kategorijama - koncept i art direkcija, kamera, montaža i postprodukcija, specijalni efekti, koreografija, art direkcija i animirani video - dodeljuju se autorima spotova.
I to nije sve. Veliki doprinos stvaranju kratkih remek dela dali su, pored svih ostalih i glumci - dramski umetnici, koji su prihvatili da učestvuju i kreiraju zanimljive uloge. Najbolja ostvarenja moći ćemo da vidimo u nominacijama za „Glavnu ulogu".
Muzičari i video autori, u svojim ostvarenjima ne retko koriste priliku i da pošalju snažne društvene, humane, ekološke poruke, kojih ćemo se podsetiti u selekciji „Video sa porukom".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво