Читај ми!

Ostavi sve i čitaj: Marko Pogačar

Putovanje nam donosi preko potrebno izmeštanje, promenu rakursa koje baca novo svetlo na na naše navike, predrasude i na neki način pomaže da se protiv njih borimo, kaže Marko Pogačar, pesnik mlade generacije, pripovedač, esejista, bubnjar, nomad, koji živi na relaciji velikih gradova bivših jugoslovenskih republika i srednjoevropskog regiona.

Objavio je nekoliko knjiga pesama, eseja i kratke proze, za koje je dobio više domaćih i regionalnih priznanja, uređivao književni časopis Quorum i Zarez, a danas piše književnu kritiku za zagrebačke Novosti.

U emisiji Ostavi sve i čitaj, Marko Pogačar govori o putovanju kao načinu života, kulturnom prostoru na tlu bivše Jugoslavije, o svojoj ljubavi prema gradovima i o savremenoj poeziji, čiji je prevashodni zadatak da bude dobra književnost. Posebnu pažnju u razgovoru sa urednicom emisije Goricom Zarić Jovanović, Marko Pogačar usmerava ka jeziku kao fundamentu kojeg mi ne možemo pokoriti, jer on uvek izneverava i pokorava nas, pri čemu se rađa jedna vrlo interesantna dinamika. I upozorava da je na nama da jezik dresiramo, da ga kao oruđe i oružje koristimo proračunato. Otkriva svoje čitalačke navike, štivo na kojem je odrastao, gde značajan deo zauzima strip.

Autor i urednik emisije je Gorica Zarić Jovanović, reditelj Ivan Milanović, muzički urednik Nevena Popović.

Repriza, 19. oktobar u 01:01 i 08:26

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво