Priče o drveću: Dugovečno drveće, 10-10

Dokumentarna serija u francuskoj produkciji Arte, pričama o drveću vodi nas u istraživanje prirode i kulture, u srce najstarijih i najimpresivnijih živih organizama na Zemlji. Oličenje mudrosti, dugovečnosti, izdržljivosti i razboritosti, drvo je središnji simbol mnogih kultura.

U svakoj emisiji ističe se neverovatna raznolikost vrsta drveća, ali je fokus uvek na nekoliko stabala u dve različite zemlje, uključujući i neevropske vrste poput baobaba, džinovskog crvenog drveta, indijskog banjana ili majmunskog zagonetnog drveta. Ljudi koji žive u njihovoj blizini objašnjavaju šta to njima znači i otvaraju nam prostore imaginarnih svetova, verovanja i društvenih običaja.

U srcu Čilea, u blizini Anda s početnom tačkom u selu Kurarehue, nalazi se nacionalni park Viljarika. Prekriven šumama, jezerima i vulkanima, taj predeo priziva sliku Edenskog vrta. Na samoj sredini puta je drvo koje je zaštićeno zakonom - četinar araukarija. Na dva sata vožnje južno od Dakara, na Senegalskoj obali u selu Njaning, jedan stari baobab je tihi svedok istorije i svojim izgledom izaziva pomešana osećanja straha i poštovanja. Nalazi se na mestu gde su se nekada izvodili rituali zagrobnog života, pa je ovaj baobab proglašen svetim drvetom.

Repriza, 10. januar u 00:01 i 08:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво