Pupinova bajka

Neiscrpni izvor energije i nadahnuća koje je posedovao Mihajlo Idvorski Pupin, nikada ne prestaju da nas zadivljuju. Odakle to nadahnuće dolazi i šta ga je pokretalo?

Dete svoga doba, on u sebi sjedinjuje impulse tehnološke revolucije koja se odvijala u Evropi i Americi i buđenja srpskih oslobodilačkih težnji, u nekoliko uzastopnih ratova.  Život ispunjen radom, borbom i uspesima, u punoj meri je iskazivao, moglo bi se reći, sve vrline srpskog genija zapadnog tipa.

Velike krize rađaju velike ljude. Uvek su nalazili svoj put. Takav je bio i Mihajlo Pupin, čija veličina nije ležala samo u oblasti tehničkih dostignuća, već i u mnogim oblastima politike i kulture. Pripadao je verodostojnoj srpskoj eliti kraja 19. i početka 20. veka, kada se ponovo rađala srpska država. Borba za interese Srbije dala je pečat celom njegovom životu.

Inspirisani njegovim patriotizmom i delom, grupa entuzijasta predvođena Aleksandrom Ninković-Tašić, stvorila je originalnu interaktivnu izložbu, koja je po broju posetilaca, premašila sva očekivanja i pokazala da se u Srbiji još uvek cene snažne ličnosti koje imaju inicijativu i znaju da kristališu sve vrednosti naroda iz koga potiču. Pupin, patriotizmu danas vraća autentični sjaj.

Ovo putovanje kroz život i delo Mihajla Pupina, govori da su vrednosti koje je on nosio, još uvek žive, poželjne i ostvarive.

Glume: Filip Tašić, Svetlana Labus, Dragan Vučelić a narator je Aleksandra Ninković-Tašić.

Urednik je Ivana Kovačević, a reditelj Dragan M. Ćirjanić

Repriza, 07. jun u  01:00 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво