Čas anatomije: Disidenti u kulturi nekad i sad

Džulijanu Asanžu preti 170 godina zatvora. I dok je on za deo javnosti heroj, za zvaničnu Ameriku on je prekršitelj Zakona o špijunaži.

Slobodarski ideal je neprekidno kroz istoriju u sukobu sa nužnošću političkog poretka. Intelektualci i umetnici, bivajući  često na strani slobodarskog ideala, takođe su  bili osuđivani, stigmatizovani apatridi.

Danas, trideset godina od pada Berlinskog zida, čini se da je aktualizovano pitanje disidenata. Tokom Hladnog rata na Zapad su odlazili umetnici i intelektualci nespremni da prihvate autoritarnost vladajućih sistema u svojim državama. Najpoznatiji, Aleksandar Solženjicin, postao je čovek epohe. Milanu Kunderi nedavno je, posle 40 godina, vraćeno češko državljanstvo. Pisac Dobrica Ćosić je u socijalističkoj Jugoslaviji važio za jednog od prvih disidenata, a kulturna istorija zemalja iza Gvozdene zavese je i istorija zabrana.

Odnos države prema disidentima u kulturi, ličnost disidenata, fenomen kontroverze koji se vezuje za njih i aktuelnu kulturološku sliku uz pitanje: ko su bili disidenti nekada a ko su danas, šta se desi kada ideje nekadašnjih disidenata postanu oficijelno prihvaćene i da li je to moguće i na kojim poljima se tada otvara prostor za neke buduće disidente.

U emisiji o tome razgovaraju reditelj Boro Drašković, istoričar Predrag Marković i novinar i pesnik Dragoslav Dedović

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac

Repriza, 06. jun u  09:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво