Moravska Srbija: Šest vekova Manasije, 1-9

Povodom jubileja 600 godina od izgradnje manastira Manasije, Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa prikazuje emisiju posvećenu ovom veličanstvenom spomeniku i poslednjoj vladarskoj zadužbini srednjovekovne Srbije.

Manastir je podigao despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara i kneginje Milice, koji danas počiva u svojoj zadužbini. Emisija pod nazivom Šest vekova Manasije deo je serijala Moravska Srbija, posvećenog vladavini Lazarevića i Brankovića u periodu od 1371. do 1459. godine.

Zašto je Manasija jedinstvena među srpskim srednjovekovnim manastirima, koliko je dugo trajala gradnja impozantnog utvrđenja sa hramom, odakle je dovlačen kamen i drugi materijal za zidanje utvrđenog manastira, zašto je crkva Svete Trojice biser srednjovekovne arhitekture, ko su bili majstori freskoslikari, gde je radila čuvena Resavska škola i ko je zaista bio despot Stefan Lazarević?

Ovo su samo neka pitanja na koja će u emisiji odgovore dati stručnjaci: mr Gordana Simić, dr Danica Popović, prof. dr Zoran Ranković, dr Branislav Cvetković, dr Tatjana Starodubcev, prof. dr Irena Špadijer, dr Vladan Trijić, mr Marko Aleksić, Smiljana Dodić i Vuk Obradović.

Ulogu naratora-profesora tumači dramski umetnik Milan Caci Mihailović. U emisiji su statirali: studenti i predstvanici viteških grupa iz Kruševca, Stalaća, Smedereva i Beograda.

Glavni i odgovorni urednik: Nebojša Bradić
Urednik i scenarista: Svetlana Ilić
Izvršni producent: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Majstori zvuka: Miljan Đukić, Dragan Ušendić
Dizajner zvuka: Aleksandar Zoričić
Dron operater: Dobrivoje Kaitović
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Montažer i grafički dizajner: Bojan Filipović
Reditelj: Filip Čolović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво