Tradicionalna japanska kultura: Japanske rukotvorine, 16-16

Predstavljamo nekoliko vrsta zanatskih rukotvorina karakterističnih za podneblje Zemlje izlazećeg sunca.

Mikoši ili sveti palankin je nosiljka koju pristalice šintoizma koriste kao prevozno sredstvo za svoja božanstva. U vreme verskih svečanosti, božanstvo iz određenog hrama unosi se u sveti palankin, koji vernici onda nose kroz gradske ulice.

Ča-gama čajnici, takođe se izrađuju u skladu s tradicionalnim zanatskim tehnikama. Japanski obred ispijanja čaja, ili ča-no-ju, jedan je od elemenata tradicionalne japanske kulture. U priboru za čaj centralno mesto zauzima čajnik zvani ča-gama, u kom se zagreva voda. Ovaj čajnik ne samo što je lep naoko, već je i veoma praktičan. Pri izradi ovakvih posuda vodi se mnogo računa o estetici.

Ogi je lepeza, ključni rekvizit u japanskim tradicionalnim izvođačkim umetnostima, kao što je, na primer, ples bujo. Kada se sklopi, široka je tri centimetara, a kada se otvori - oko četrdeset i šest. Pomoću te lepeze mogu da se izraze raznovrsna osećanja, od onih koja u čoveku bude prirodne lepote, do najsloženijih emocija.

Šipo je vrsta emajliranog posuđa rađenog u tehnici emajliranja zvanoj kloazone, gde se emajl raznih boja nanosi na podlogu od metala. Šipo znači sedam dragulja. Ovaj opisni naziv se odnosi na divne efekte glaziranja, na emajliranu površinu na kojoj kao da se razliva odsjaj sedam dragulja različitih boja.

Ovaj program je obezbeđen uz pomoć Japanske fondacije

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво