Privredna istorija Srbije: Zapis barona Herdera, 2-9

Obnova srpske države posle ustanka 1804. godine počela je u svemu, ni od čega, izuzev rudarstva. U srednjem veku, Evropom je putovao glas o državi bogatoj srebrom i zlatom. U velikom rudarskom naselju Novo Brdo živelo je za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića oko 50.000 stanovnika, a u ondašnjem Londonu oko 10.000.

U vreme turskih osvajanja, rudarstvo u Srbiji je potpuno zamrlo. Postoje zapisi da su se Srbi setili svojih starih rudnika već u Karađorđevoj buni, ali obnovu rudarstva pokrenuće knez Miloš Obrenović posle Hatišerifa 1833. U Srbiju je pozvan nemački geolog Zigmund fon Herder koji je tri meseca putovao po njoj, izradio prve geološke karte i locirao rudna nalazišta: Majdanpek, Bor, Kostolac, Milivu kod Despotovca, Dobru u Đerdapu... Godine 1837. otvoren je prvi rudnik uglja u selu Miliva, a potom i rudnik bakra u Majdanpeku.

Knez Miloš je 1834. poslao u Rusiju na školovanje Savu, sina Vuka Karadžića, koji je trebalo da bude prvi srspski rudaraski inženjer. On se, međutim, razboleo i umro, a Srbija će svoje prve inženjere dobiti sredinom 19. veka. Bili su to Đorđe Branković, Stevan Pavlović i Vasilije Božić.

 

Snimatelji: Dušan Živković i Hadži Vladan Mijailović

Montaža: Goran Mijić

Autor i urednik: Božidar Đuran

Repriza, 20. april u  07:23

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво