Читај ми!

Zlatni vek: Istorija Beogradske opere - Uvertira, 1-6

Nakon uspešno realizovanog serijala Narodno pozorište u deset činova, koji je na specifičan način pristupio istraživanju i oblikovanju kompleksne arhivske građe iz istorije nacionalnog teatra, Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je dokumentarno-igrani serijal posvećen obeležavanju jednog veka Opere Narodnog pozorišta.

Kroz priču o razvoju operskog sektora nacionalnog teatra, vodi nas operski umetnik Miodrag D. Jovanović, koji će u svojstvu Naratora imati priliku da se susretne sa različitim ličnostima koje su obeležile jedan vek Opere.

U prvoj epizodi Narator postavlja pitanje kada je tačno osnovana Opera i da li zaista možemo tvrditi da je početna godina 1920? Dok o ovoj dilemi u žaru diskutuju dva ljubitelja opere, Narator o problemima razvoja opere na ovim prostorima razgovara sa nekadašnjim upravnikom Narodnog pozorišta Milanom Grolom, ali i sa kompozitorom Stanislavom Biničkim, koji je bio prvi direktor Opere Narodnog pozorišta. Oba sagovornika otkrivaju sa kakvim su se izazovima suočavali uvodeći ovaj zahtevni muzičko-scenski oblik na scenu nacionalnog teatra. 

Uloge: Miodrag D. Jovanović, Nenad Stojmenović, Nebojša Milovanović, Branislav Zeremski, Marko Baćović, Zoran Ćosić, Marko Pantelić, Vladimir Gligorić 

Autor serijala: Nebojša Bradić
Reditelj: Miško Milojević
Scenarista: Tamara Baračkov
Producent: Nevena Stanojlović
Izvršni producent: Boban Radisavljević
Scenograf: Miroslava Andrejević
Kostimograf: Marija Tavčar
Direktor fotografije: Milan Grbić
Kompozitor: Božidar Obradinović
Montažer: Biljana Kunijević Dželi

repriza, 11. jun u 00:40

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво