Svet bele kocke: praksa za 21. vek, 2-5

Serijal Svet bele kocke u produkciji Kulturno-umetničkog programa RTS-a na kompleksan način predstavlja različite fenomene i aspekte funkcionisanja savremene vizuelne umetnosti.

Emisije su realizovane zahvaljujući saradnji sa kustoskinjom Biljanom Ćirić, Asocijacijom Šta kustosiranje može/treba da bude (WCSCD) i magazinom za savremenu umetnost Supervizuelna. Prve dve epizode posvećene su mestu i ulozi koju imaju kustosi. U prvoj epizodi predstavljen je razvoj i savremeno razumevanje ove profesije. Druga emisija, nazvana Praksa za 21. vek, objašnjava čitav spektar uloga koje kustos treba da preuzme ako želi da ispuni sve zahteve koji se pred njega kao profesionalca postavljaju.

O tome šta su sve uloge kustosa, kakve veštine i znanja kustos treba da poseduje i zbog čega kustose smatraju čvornim tačkama između različitih činilaca upletenih u život umetnosti u drugoj emisiji govore Stevan Vuković, urednik u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Marija Lind, direktorka Tensta Konstal u Stokholmu, Zoran Erić, glavni kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Antariksa, osnivač KUNCI - Centra za kulturološke studije u Indoneziji, Dorotea von Hantelman, profesor na Univerzitetu u Kaselu i Ivet Ćurlin, članica kustoskog kolektiva Šta, kako i za koga iz Zagreba i kodirektorka Kunsthalea u Beču.

Urednik i scenarista: Snežana Stamenković
Reditelj: Marko Šotra

Repriza, 30. mart u 04:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво