Priče o drveću: Gospodari vode, 1-10

Dokumentarna serija u francuskoj produkciji Arte, kroz priče o drveću vodi nas u istraživanje prirode i kulture, u srce najstarijih i najimpresivnijih živih organizama na Zemlji. Simbol mudrosti, dugovečnosti, izdržljivosti i razboritosti, drvo je središnji simbol mnogih kultura.

U svakoj emisiji ističe se neverovatna raznolikost vrsta drveća ali je fokus uvek na par stabala u dve različite zemlje uključujući i neevropske vrste poput baobaba, džinovskog crvenog drveta, indijskog banjana ili majmunskog zagonetnog drveta. Ljudi koji žive u njihovoj blizini objašnjavaju šta to njima znači i otvaraju nam prostore imaginarnih svetova, verovanja i društvenih običaja.

Platan u Grčkoj star hiljadu godina svoju dugovečnost duguje izvoru iz kojeg je ponikao. Smešten u samom centru sela, simbol je zdravlja meštana i žive tradicije koja se prenosi s generacije na generaciju.

U švajcarskom selu Vilnevu, na istočnoj obali Ženevskog jezera, raste veliko drvo čije se raskošne grane ogledaju na površini vode. Sa još dva slična drveta, zasađeno je pre samo dvesta godina, ali jedino je ono preživelo na usamljenom ostrvcetu usred jezera.

Repriza, 29. mart u  01:00

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво