Filozofija i... Karl Jaspers

Serijal Filozofija i... u novoj emisiji govori o jednom od najvećih predstavnika egzistencijalističke filozofije, nemačkom filozofu Karlu Jaspersu.

Ovaj filozof svoju filozofsku misao gradio je iz psihijatrije i psihologije. Ostavio je značajan uticaj i na teologiju. Njegove misli, analize, knjige, naučni spisi opisali su početkom prošlog veka sudbinu modernog čoveka.

Suštinu našeg postojanja prema Jaspersu čine osećaji nesigurnosti i konačnosti a oni se ispoljavaju u takozvanim graničnim situacijama kao što su smrt, bolest, patnja ili osećaj krivice. To su situacije koje proživljava svaki pojedinac tokom svog života i u tim situacijama on mora da se odredi. Njegov odnos u ključnim životnim situacijama ili graničnim, određuje njegovo postojanje i njegovo biće. Nauka kao takva u modernom svetu ima ograničenja u pogledu shvatanja čoveka i njegove suštine.

O njegovoj biografiji, osnovnim načelima Jaspersove filozofije i graničnim, životnim situacijama govori filozof Robert Stojilović, koji se za majku svih nauka, filozofiju, zainteresovao preko psihologije.

Autor i urednik: Jasmina Vujnović Milošević

Repriza, 13. mart u  05:05 i 13:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво