Art zona: Ostojić Barltrop Žarevac

Pomeranje zadatih granica i otvorenost ka eksperimentu, radikalno preispitivanje pozicije žene, kao i sopstvenog tela, dominantne su odrednice stvaralaštva tri vizuelne umetnice različitih generacija, koje su u skorijem periodu izlagale u Beogradu. Njima je posvećeno večerašnje izdanje Art zone.

Oni koji se sećaju beogradske likovne scene 80-ih godina prošlog veka Bojanu Barltrop pamte kao Bojanu Komadinu. Tada je ona počela da radi i izlaže polaroide, decentno pomerajući zadate granice slobode. Već više od dve decenije živi u Velikoj Britaniji. Na svoje stvaralaštvo publiku je podsetila izložbom Veliki lanac postojanja u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Beogradska multimedijalna umetnica Dragana Žarevac, od sredine 80-ih godina prošlog veka, prevashodno oslonjena na živo izvođenje, na sopstveni glas i telo, istražuje poziciju i ulogu žene u različitim kulturnim miljeima. Prožimanje idologija modernog Zapada i savremenog Islama, bilo je fokus izložba Velovi, održane u Kući legata, gde su objedinjene instalacije Ivane Dragutinović Sokolovski i Dragane Žarevac.

Tanja Ostojić je nastanjena u Berlinu. Njeni radikalni radovi često ukazuju na brojne paradokse Evropske unije. Na međunarodnoj sceni deluje iz perspektive žene migrantkinje. Multimedijalna izložba Leksikon Tanje Ostojić, u Salonu Muzeja savremene umetnosti, osmišljen je kao dugogodišnji regionalni interdisciplinarni, participativni istraživačko-umetnički projekat koji uključuje saradnju sa ženama istog imena i prezimena.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

Repriza, 19. februar u  03:35 i 11:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво