Tradicionalna japanska kultura: Kaligrafija, 6/16

Tradicionalna japanska kaligrafija je još poznata i pod nazivom „šodo“. Čine je kineski znaci ispisani četkicom na belom papiru uz korišćenje indijskog mastila. Oblik znakova, jačina i senke mastila, kombinacija bele i crne boje... sve to treba da izrazi prefinjenu lepotu.

Tradicionalna japanska kaligrafija poznata je i pod nazivom šodo. Čine je kineski znaci ispisani četkicom na belom papiru uz korišćenje indijskog mastila. Oblik znakova, jačina i senke mastila, kombinacija bele i crne boje... sve to treba da izrazi prefinjenu lepotu.

Šodo je mnogo više od pukog pisanja. Ona istovremeno zahteva mentalnu koncentraciju i opuštenost. Za nju je potreban opušten duh radi stvaranja izuzetnog umetničkog dela. Svete budističke knjige, koje pripadaju najrasprostranjenijoj religiji u Japanu, ispisane su kaligrafski.

Japan ima mnogo muzeja posvećenih kaligrafiji. Često se kaže da su oči te koje posmatraju neko umetničko delo, ali da je duša ta koja ga istinski ceni. Tačno je da je svako veliko umetničko delo povezano s našim osećanjima. Pomoću šodoa naš um se vežba ne samo da ispisuje prelepe znakove, već i da nauči da ceni emotivni značaj fine kaligrafije.

Repriza, 18. februar u 00:05 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво