Vreme (je) za elitu: Aleksandar Zečević

Moguće je da su čak i zakoni fizike zavisni od posmatrača - Hoking

Postoje li granice ljudskog znanja? Da li je ovaj svet onakav kakav mislimo da jeste? Aleksandar Zečević, autor knjige Istina, lepota i granice znanja - put od istine do religije, zastupa tezu o neisključivanju religije u odnosu na nauku. On smatra da naše shvatanje fizičke stvarnosti treba da pretrpi strategiju šoka i strahopoštovanja.
 
Zečević je profesor Elektrotehnike i prodekan za postdiplomske studije na Univerzitetu Santa Klara u Kaliforniji. Beogradski je đak - diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu a potom u SAD-u stekao ostala akademska zvanja. Njegove istraživačke oblasti su: teorije gafova, elektroenergetski sistem, logičke mreže i upravljanje kompleksnim dinamičkim sistemom .

Pre desetak godina u Silicijumskoj dolini na svom jezuitskom univerzitetu, koji neguje renesansno znanje, uveo je jedinstvene kurseve: teorija haosa, matematika i granice znanja, naučne tačke gledišta o religiji, nauka i umetnost. Autor je nekoliko knjiga iz ovih oblasti a prvu knjigu o odnosu između nauke i religije napisao je na podsticaj rano preminulog Radovana Bigovića, teologa i profesora Bogoslovskog fakulteta. Zašto je stvoren baš ovaj svet? Ovo je samo jedno u nizu pitanja tokom razgovora.

Autor i urednik: Zorica Pantelić
Snimatelj: Vasko Vasović
Montažer: Ksenija Savićević
Producent: Slavica Stefanović

 
Repriza, 24. decembar u  01:05 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво