Svet budućnosti: Megapolis budućnosti, 11-14

Zahvaljujući odvažnosti današnjih naučnika, izgleda da će život u budućnosti biti znatno drugačiji. Kako ćemo izgledati, gde ćemo živeti, šta ćemo učiti i raditi i kako ćemo stizati na posao... U serijalu Svet budućnosti predstavljena su dostignuća nauke čija primena još uvek deluje da je daleko od nas.

U ovom trenutku, polovina svetskog stanovništva živi u gradovima. Predviđa se da će za petnaest godina u gradovima živeti dve trećine ljudi, i gradske oblasti počeće da se preklapaju. Tako će nastati megapolisi, ogromne urbanizovane oblasti sa sopstvenom ekonomskom infrastrukturom i zonama uticaja. Kako će toliki gradovi podneti ogroman broj stanovnika koji će tu živeti? Ukoliko ne naučimo da upravljamo resursima, život bi mogao da postane veoma haotičan.

U budućnosti će čitavi gradovi nicati za vreme koje je danas potrebno za izgradnju jedne zgrade. Pametne zgrade će megapolisima budućnosti omogućiti da se sami snabdevaju hranom, vodom, energijom. Biće pametniji i samoodrživiji, bezbedniji za nas i životnu sredinu. Možda će čak biti i pokretni. Ili čak virtualni. Jer u budućnosti nam neće biti potrebni fizički gradovi da bismo sa nekim radili ili otišli na koncert.

Urednik stranog programa Redakcije naučnog programa Marija Stevanović

Repriza, 02. decembar u 07:07 i 15:07 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво