TV feljton: 86. Vukov sabor – Memorija u podrumu

U Tršiću, malom selu nadomak Loznice, živeo je najznačajniji čovek srpske književnosti 19. veka - Vuk Stefanović Karadžić. Danas se u ovom mestu, u njegovu čast održava jedna od najznačajnijih i najmasovnijih manifestacija u Srbiji - Vukov sabor.

Tršić je mesto gde se saboruje tokom cele godine - u 32 objekta, kroz niz sadržaja, predstavlja se nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Dobrica Ćosić, bili su samo neki od stalnih gostiju Vukovog sabora. Sabor je i ove godine spojio velikane i ljude iz naroda. Programi su osmišljeni tako da publika doživi Vuka i njegovo delo kao sastavni deo našeg identiteta.

Ovogodišnje saborovanje odvija se u znaku jubileja našeg duhovnog postojanja, osam vekova od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Značajno mesto u programu imao je Međunarodni skup slavista na kome se govorilo o problemima sa kojima se suočava slavistika danas. Na skupu su bili i svojevrsni ambasadori naše književnosti i kulture slavisti, profesori Gabrijela Šubert sa Univerziteta u Jeni i Robert Hodel sa Univerziteta u Hamburgu.

Tokom sedmodnevnog saborovanja predstavljen je srpski narodni ilustrativni kalendar Danica u izdanju Vukove zadužbine, govorilo se o značaju časopisa Raskovnik, predstavljena su dela pisaca iz Vukovog kraja, izložba Gorana Vilića o Miloradu Rajčeviću, prvom Srbinu koji je proputovao svet. Čast da održi besedu ove godine pripala je našem proslavljenom reditelju Emiru Kusturici.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Vladimir Kecmanović
Odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnost Danijela Purešević
Urednik Olivera Milošević

Novinar Andrea Obradović
Režija Marija Sredojević 

Repriza, 04. novembar u 04:02 i 12:02

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво