Читај ми!

Vreme ( je )za elitu: Tibor Varadi

Naš poznati pravnik, harvardski đak, ekspert za međunarodno pravo, akademik Tibor Varadi, nedavno je ponovno zaplovio u književne vode. Objavio je knjigu Spisi i ljudi, za koju je građu pronašao u porodičnoj advokatskoj kancelariji osnovanoj krajem 19. veka u Bečkereku, današnjem Zrenjaninu.

Knjiga je omaž malim ljudskim sudbinama. To je kazivanje o ljudima čiji su životi često bili istorija mimo istorije u jednoj višenacionalnoj sredini, gde su se često menjale vlasti, režimi, službeni jezik, ime grada i zemlje... Ali obrasci ponašanja uvek su se ponavljali.

Za mene je slika normalnosti bila da, ako ne govorim sve jezike države i Evrope, ono bar govorim sve jezike ulice u kojoj živim - a govorilo se srpski, nemački, mađarski. I ja sam to znao. Ali mi je deda rekao da na kraju ulice ima i jedna kuća Roma i onda sam naučio i nekoliko rečenica romskog ukoliko bi prošao neki Rom da mogu da ga pozdravim.

Ovo je samo deo kazivanja u emisiji akademika Varadija, koji slika jedno vreme u kome su sudski gonjeni ljudi zbog toga što su, na primer, pevali nepodobne kafanske pesme ili su pozivani pred sud zbog nekakvog devojačkog norveškog peškira osumnjičenog da ruši jugoslovensku državu. Kazuje i o političko-moralnoj podobnosti kao uslovu za kupovinu cicane haljine...

Autor i urednik: Zorica Pantelić
Snimatelj: Vasko Vasović
Montaža: Marko Dragojević
Producent: Slavica Stefanović

repriza, 13. septembar u 00:01 i 08:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво