Istorija nauke: Kosta Stojanović

Kosta Stojanović 1867-1921, matematičar, državnik, utemeljivač matematičke ekonomije, preteča kibernetike, vizionar, prevodilac, pesnik.

Samosvojni i odvažni mislilac, ostvario je izuzetnu sintezu različitih nauka i društveni život tumačio matematičkim zakonitostima.

U knjizi Tumačenje fizičkih i socijalnih pojava, opsežno je razradio zamisao da se pomoću termodinamičkih kategorija može upravljati društvenim tokovima. Ideja o takvoj celovitosti, kasnije je postala poznata kao kibernetika.

Došao je, da kao sveštenik nauke, u ovom hramu, propoveda velike istine koje se dotle nisu čule. Matematička fizika bavi se mrtvom prirodom, ali je njega interesovao ceo svet, njega je interesovao život. Zato je katedra bila uska za njegov rad. Stojanovića je zanimao društveni život - ta živa mašina sa milionima točkova, koju je zvao društvo, i na kojoj je primenio zakone termodinamike. Tako je sazidao prvi most između teorijske fizike i socijalnih pojava. Svojim položajem i iskustvom bio je najpozvaniji, u celom naučnom svetu, da velikim iskustvima Prvog svetskog rata da oblik matematičkih zakona. Milutin Milanković.

Ovu epizodu iz serijala Istorija nauke realizovali su: urednik i scenarista Borislava Nikolić, stručni konsultant koji je ujedno i oživeo lik ovog naučnika prof. dr Aleksandar Petrović, snimatelj Dragoslav Bojković, kostimograf Biljana Mihailović, scenograf Mirjana Andrejević, organizator Milka Jovanović, montažer Đorđe Anđelković, reditelj Ivan Milanović.

Repriza, 22. oktobar u 04:19 i 12:19

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво