Studio 6: Viguela

Ansambl koji svoju tradiciju prenosi sa mnogo žara i tačnosti, nastupa već 30 godina održavajući muziku svog kraja živom. Članovi sastava Vigüela dolaze iz La Manče, južnog dela Iberijskog platoa, iz srca Španije, pejzaža iz koga potiče najveći heroj književnog sveta – Servantesov vitez Don Kihot.

Nastupali su po celoj Španiji, ali i u Engleskoj na poziv Bi-Bi-Sija, na brojnim muzičkim festivalima u Portugaliji, Norveškoj, Švedskoj, Mađarskoj, Nemačkoj i uopšte u Evropi. Huan Antonio Tores i njegova sestra Karmen osnovali su grupu koja je iskreno posvećena tradicionalnoj muzici i izvođaštvu, priznajući da su na njihov izbor uticale porodica i ljubav prema muzici, koja se u okviru više generacija brižljivo negovala. Zahvaljujući starijim ljudima iz svog kraja, uspeli su da sačuvaju oralnu tradiciju i interpretiraju je na autentičan način, spasavajući je od zaborava.

Oni izvode hote, segedilje i fandango, tri bazična muzička stila plesova Iberijskog poluostrva, koji su komunikativni i uzbudljivi, a naučiti osnove ovih igara i muzike znači vežbati slušanje i komunikaciju, kao ključne aspekte umetničke forme koja u sebi sadrži nijanse i nepredvidivosti ljudskih emocija.

U novoj sezoni serijala Studio 6, ansambl Vigüela predstavlja muziku svoje zemlje i svojih predaka.

Autorsko urednički tim: Nevena Popović, Ivana Neimarević, Ksenija Stevanović
Režija: Ivan Milanović
Dizajn zvuka: Zoran Marić

Repriza, 02. oktobar u  04:20 i 12:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво