TV feljton: Piši kao što govoriš, misli kao što je napisano

Ovaj TV feljton posvećen je temi cenzure kroz istoriju. Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je emisiju o zabranjivanju i uništavanju knjiga kroz istoriju.

Povod da se podsetimo koje su sve knjige bile zabranjivane i ko su bili njihovi cenzori, bila je publikacija Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji 1941-1944, koju su priredili bibliotekari Danica Filipović i Nikola Marković. Građu za publikaciju pronašli su Arhivi Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu, kada su došli do podataka da je u okupiranom Beogradu, u vreme Drugog svetskog rata, snalažljivošću bibliotekara spaseno oko tri hiljade knjiga koje su nacisti želeli da unište.

Pored ovog važnog događaja koji se vezuje za našu zemlju, najveći deo emisije posvećen je cenzuri i njenim posledicama kroz istoriju, od starog veka do naših dana, od prvog zvaničnog spiska zabranjenih knjiga, koji je objavila Katolička crkva u 16. veku, spaljivanja knjiga u vreme Hitlerove vladavine, pa sve do savremenih cenzora kojih ima u svim zemljama sveta i na svim meridijanima.

U emisiji su korišćeni inserti iz filmova Farenhajt 451, Proces, Ljubavnik Lejdi Četerli, kao i dokumentarni snimci i fotografije iz Arhive Televizije Beograd.
Urednik emisije je Svetlana Ilić, a reditelj Ivan Popović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво