TV feljton: Šekspir, savremenik

Ideja da je Vilijam Šekspir u svakom vremenu razumljiv i primeren, ali i provokativan, već četiri veka unazad inspiriše ljude da ga iznova čitaju, tumače i izvode na sceni.

Ovu tezu će u emisiji Šekspir, savremenik potvrditi domaći šekspirolozi, Zorica Bečanović Nikolić i Zoran Paunović, profesori Filološkog fakulteta u Beogradu, Dejan Mijač, pozorišni reditelj, kao i svetski poznat šekspirolog, Juan Ferni, profesor i šef Katedre Studija o Šekspiru na Šekspirovom institutu (Univerzitet u Birmingemu) u Stradfordu na Ejvonu.

Ferni je 2016. godine u Beogradu održao predavanje u kome je opisao Šekspira kao borca za slobodu, pominjući sve godišnjice koje su organizovali mnogi širom sveta, od prve u Stradfordu na Ejvonu 1769. do one koju je organizovao 1864. Laza Kostić. Specijalno za našu emisiju, Ferni je dao intervju, a gledaoci će imati prilike da čuju i vide najzanimljivije delove predavanja održanog na konferenciji u Sava centru.

Glumac Dragan Mićanović je specijalno za ovu emisiju pripremio odlomke iz Šekspirovih najpoznatijih dela, monologe Hamleta i Ričarda III, sonet 66, kao i govor Tomasa Mora iz istoimene drame, do sada kod nas neprevođene, pa se ovo televizijsko izvođenje može smatrati premijernim. Morovo obraćanje svojim sunarodnicima, Englezima koji napadaju i proteruju tek pristigle izbeglice, istovremeno je najupečatljivija potvrda Šekspirove savremenosti.

Urednik: Jasmina Vrbavac
Reditelj: Ivana Stivens

Repriza, 26. septembar u  01:26 i 09:26

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво