Profesionalac

Kultna predstava Dušana Kovačevića Profesionalac, sa legendarnim Danilom Batom Stojkovićem u glavnoj ulozi, pretočena je u istoimeni film. Komad nastao 1989. godine odnosi se na Brozov sistem, vreme komunizma, cenzure i političkog jednoumlja.

Radnja filma smeštena je u period između 1991. i 2001. godine. Teja je novi direktor jedne izdavačke kuće. Ima posebno težak dan, jer njegovi radnici prete štrajkom. Baš tad ga sekretarica obaveštava da ima posetioca koga nikako ne može da se otarasi.

Nezvani gost dolazi sa koferom u kome se nalaze predmeti koji direktoru izgledaju poznato. Između ostalog, tu je i hrpa knjiga za koju će se ispostaviti da ih je sam Teja napisao, iako on to još uvek ne zna.

Naime, misteriozni posetilac je Tejina senka, čovek koji ga je godinama pratio, zbog njegovih radikalnih opozicionih stavova. Knjige su nastale na osnovu policijskih dosijea. Kao i mnoga druga Kovačevićeva dela, ova drama sa elementima komedije, sa mnogo cinizma i ironijom, govori o ovdašnjem mentalitetu i apsurdu življenja u policijskoj državi.

Uloge: Bora Todorović, Branislav Lečić, Nataša Lečić, Miki Krstović, Gorica Popović, Josif Tatić, Aljoša Vučković i drugi.

Režija: Dušan Kovačević

Repriza, 16. septembar u  06:20 i 14:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво